5 strategieën om je bedrijf online te laten groeien

We weten allemaal inmiddels wel dat in het digitale tijdperk het van groot belang is voor bedrijven om online aanwezig te zijn, anders is groeien haast onmogelijk. Er zijn ontzettend veel wegen naar Rome in dit geval, maar vandaag lichten we 5 strategieën uit die in onze ervaring in 2023 het meeste succes bieden.

Over welke 5 strategieën gaan we het hebben?

Er zijn ontzettend veel strategieën die je kunt gebruiken, maar in onze ervaring zijn de volgende 5 strategieën de way-to-go als je in 2023 keihard wilt gaan groeien:

1. Short form content

Eindeloos scrollen, korte aandachtspan en snel beslissingen maken. Al het bovenstaande past perfect bij short form content. De meest hotte manier van 2023 om hard te groeien.

2. Betaald adverteren

Advertenties worden steeds goedkoper. Neem nou TikTok als voorbeeld. sinds de lancering van hun advertentieplatform is Meta Ads zo’n 30% goedkoper geworden.

3. Community building

Steeds meer potentiële klanten willen betrokken raken bij een bedrijf. Een goed voorbeeld is Upfront, begonnen als community maar inmiddels uitgegroeid tot bedrijf wat zelfs in de AH te vinden is.

4. SEO

Zoekmachines als Bing verliezen steeds meer marktaandeel met dank aan de Google. Alleen is de concurrentie op zoekwoorden ook steeds meer aan het groeien. Door slimme strategieën toe te passen blijf je je concurrentie een stap voor.

5. Klantervaring

Ondanks dat klantervaring eigelijk betekent dat je al klanten hebt, gaan we toch deze strategie bespreken. Koop jij namelijk wel eens iets op basis van de mening van een vriend? Dan ben je niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 70% van mensen eerder iets koopt bij een bedrijf als een kennis hiermee een positieve ervaring heeft gehad.

Short form content

Short form content zijn korte en bondige stukjes video die creators gebruiken om hun boodschap op een snelle en effectieve manier over te brengen op hun doelgroep. In de huidige tijd waarin gebruikers van social media overweldigd worden door informatie, kan short form content de aandacht van de consument vasthouden en hun interesse wekken.

Waar wordt short form content het meest gebruikt?

Op Instagram Reels en TikTok wordt short form content het meeste gebruikt. Het zal je dan ook niks verbazen dat van heel social media de meeste tijd wordt gespendeerd op Instagram Reels en TikTok. Zo’n 40% van het totale social media gebruik vind plaats op deze 2 platformen.

Hoe gebruik je short form content voor je bedrijf?

Je kunt als bedrijf 2 kanten op als je short form content wilt publiceren. Optie 1 is het uitbesteden aan content creators en optie 2 is het zelf maken op een zakelijk account. We gaan het voor nu hebben over optie 1.

Als je als bedrijf aan de slag wilt met short form content is een creator je producten laten promoten een uitstekend idee. Neem als voorbeeld de creator Rillo op TikTok. Hij maakt videos over setups en bereikt daarmee miljoenen mensen over de hele wereld.

In de onderstaande video stuurt het bedrijf Autonomous deze creator een van hun bureau’s op die de creator dan weer toont in zijn video. Hier bouwt hij de setup en noemt hij de naam van het bedrijf. Naast deze video, maakt de creator nog zo’n 10 verschillende video’s met het bureau erin.

Het resultaat? Totaal meer dan 1 miljoen views en een spike in het zoekvolume van het bedrijf Autonomous. En dat voor een bureau dat het bedrijf slechts €399,- kost.

Uit ervaring kunnen we je vertellen dat met een budget van €399,- het onmogelijk is om 1 miljoen mensen in zo’n specifieke doelgroep te bereiken, tenzij je dus gebruikt maakt van short form content.

Voorbeeld-short-form-content-rillo
Een screenshot van de video over short form content

Betaald adverteren

In de huidige wereld is betaald adverteren een van de snelste manieren om je bedrijf te laten groeien. Het is een efficiënte manier om je bedrijf te promoten en meer potentiële klanten te bereiken. Maar waarom is adverteren nou zo’n goede strategie om je bedrijf te laten groeien?

Snelle resultaten

In tegenstelling tot SEO (zoekmachine optimalisatie) waarmee het wel 9 maanden kan duren tot je resultaten ziet kan je met advertenties binnen 3 maanden al een winstgevende strategie hebben. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van je budget, met een kleiner budget duurt het namelijk langer om data te verzamelen die je nodig hebt om je campagnes bij te sturen.

Controle over je budget

Of je nou een budget hebt van €500,- per maand of €5000,- per maand, jij beslist precies hoeveel je per maand uitgeeft. Dit kun je dan weer bijschalen op basis van het succes van je advertenties. Werkt 1 doelgroep heel goed? Verdubbel het budget. Werkt een andere doelgroep niet zoals je wilt? Zet hem uit.

Gericht adverteren

Afhankelijk van het platform waarop je adverteert kun je adverteren op zoekwoorden, op iemand iemands voorkeuren, op basis van leeftijd en op de locatie waar je doelgroep zich bevindt. Dit zorgt ervoor dat je advertenties worden weergegeven aan mensen die het meest waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in jouw producten of diensten. Des te gerichter je je doelgroep maakt, des te efficiënter kun je je budget besteden.

Community building

We hebben het zostraks al even over Upfront gehad, een bedrijf dat zich specialiseert in gezonde voeding. Upfront is een van de weinige bedrijven in Nederland dat is begonnen als community en op basis daarvan een bedrijf heeft gebouwd. Maar hoe groei je je bedrijf vanuit een community?

Luister naar je doelgroep

Luister naar je doelgroep. Het is gemakkelijk om te vragen aan 10.000 volgers wat ze precies van je willen. In het geval van Upfront was dat gezonde proteïne repen. Deze sloegen gelijk aan bij de doelgroep en daarmee krijgt Upfront een flinke boost in business. Het mooiste hiervan is dat ze dit concept steeds blijven herhalen. Elk van hun succesvolle producten hebben ze geproduceerd op basis van de vraag van hun doelgroep.

Ben een kennisbank, niet een irritante verkoper

Veel bedrijven snappen het nog steeds niet, maar die sales achtige teksten op social media gaan je niks opleveren. Als je je kennis deelt wordt je sneller gezien als expert door je doelgroep en is het makkelijker om producten te verkopen.

En precies die strategie gebruiken ze ontzettend goed bij Upfront. Zo publiceren ze videos waar ze gezonde producten laten zien bij verschillende supermarkten als Albert Heijn en Lidl. Op basis van de feedback die ze kregen hebben ze een tool gemaakt genaamd; Upfront Approved. Deze tool laat precies zien welke producten in welke supermarkt gezond zijn en wat ze precies bevatten.

Gebruik short form content

Als we dan toch complimenten aan het uitdelen zijn, kunnen we het ook direct hebben over de toepassing van short form content van Upfront. Ook dit doen ze erg goed. Met hun korte videos bereiken ze zo’n 30.000 mensen per video. Het resultaat? Zo’n 85% van het verkeer van hun website komt uit social media.

Een voorbeeld van het TikTok account van Upfront die short form content maakt.

SEO (zoekmachine optimalisatie)

Google groeit, Bing krimpt. De why is hier heel simpel, omdat Google beter werkt en ontzettend veel bedrijven aan het overnemen is om hun marktaandeel te vergroten. Zo laten ze tegenwoordig youtube videos zien op basis van je zoekopdracht. Als jij zoekt hoe je een Ikea Pax kast in elkaar moet klussen, krijg je eerst een video te zien met die precieze kast die jij net gekocht hebt. Door dit soort aanpassingen zie jij relevante content en begint youtube steeds meer een video zoekmachine te worden.

Maar er zit ook een duistere kant aan de groei van het platform, iedereen wil op die eerste pagina komen. Dit betekend dat de concurrentie met de dag toeneemt. Hoe zorg je er nou voor dat je zelf op die eerste pagina komt?

Je website moet razendsnel zijn

Google toont altijd de meest relevante resultaten op basis van de zoekopdracht. Hierbij zet Google altijd het gemak van hun gebruikers bovenaan. Is jouw website traag? Dan ben jij niet gemakkelijk voor de gebruiker en heeft jouw website niets te zoeken op de eerste pagina.

Je teksten moeten makkelijk leesbaar zijn

Schrijf jij teksten met spelfouten of is je zinsopbouw niet op orde? Dan krijg je minpunten van Google, immers staat nog steeds het gemak van de gebruiker bovenaan. Daarnaast moet er een duidelijke opbouw zijn in de teksten, maak gebruik van H1 tot H6 titels, maak relevante links naar andere pagina’s op je website. Net zoals wij nu doen, want als je schrijven moeilijk vindt moet je zeker eens kijken naar onze copywriting diensten.

Je domein moet autoriteit hebben

Als één iemand verteld dat jij geloofwaardig bent, zegt dat niet zoveel. Maar als 1000 mensen dit doen zal dat wel iets zeggen over jouw geloofwaardigheid. Zo werkt het ook met een domein waarde. Des te meer waardevolle en relevante links naar jouw website leiden des te hoger je DA (domein autoriteit) is. Dit zorgt er dan weer voor dat je beter op keywords kunt scoren.

Je website moet technisch kloppen

Er bestaat een verschil tussen SEO aan de voorkant en aan de achterkant. De voorkant is bijvoorbeeld het gebruiksgemak, de achterkant is het technische gedeelte. Deze bestaat voornamelijk uit:

  • Indexatie
  • Laadsnelheid
  • URL opbouw
  • Meta titels en beschrijvingen
  • Gestructureerde data
  • Sitemap

Klantervaring

Misschien is deze strategie wat achterhaald, aangezien je hiervoor al een redelijk bedrijf moet hebben, maar vergis je niet in de kracht van positieve klanten. Zoals we al eerder vertelde wordt 70% liever klant bij een bedrijf als een kennis dat ook is en een positieve ervaring heeft. We zijn nou eenmaal als mens eerder geneigd een bedrijf te vertrouwen als onze cirkel dat ook doet. Maar hoe kan je goed gebruik maken van je klanten?

Laat ze reviews schrijven

Reviews kunnen een bedrijf maken of breken. Heb je namelijk veel goede reviews, dan zijn nieuwe klanten eerder geneigd om jouw bedrijf te vertrouwen en zaken met je te doen. Wanneer je voornamelijk slechte reviews hebt, kun je weinig nieuwe klanten verwachten. Bijna 80% van de Nederlanders geeft aan eerst reviews te checken voordat ze overgaan tot koop.

Wanneer je een positieve ervaring hebt gehad met een klant, vraag ze dan altijd om een Google review te schrijven. Niet alleen is Google reviews de meest betrouwbare site op het internet, het helpt ook nog eens je vindbaarheid.

Geef altijd net dat beetje extra

Wat is het laatste wat jij onthoud van een bedrijf? Waarschijnlijk is dat de service. Neem als voorbeeld onze garage. Wij gaan al jaren naar de van Udenhout dealer. Waarom? Omdat elke keer als we daar komen, we maar kort hoeven te wachten totdat de auto klaar is, we in een fijne lounge kunnen wachten en als klap op de vuurpijl onze olie altijd gecontroleerd wordt en gratis bijgevuld. Dat is net dat extra beetje waardoor klanten terug blijven komen en anderen vertellen over de geweldige service.

Laat je klanten nieuwe klanten vinden

Ik kan mijn klanten toch niet vragen om klanten te zoeken voor mijn bedrijf? Jazeker wel. Dit noem je ook wel referral marketing. Als iemand tevreden is over jouw bedrijf, is de kans groot dat ze anderen ook een positieve ervaring willen geven. Zolang je er maar wat tegenover zet. In ons geval doen we dat met vrienden van Sparketing. Zo geven wij onze opdrachtgevers zo’n €350,- voor elke nieuwe opdrachtgever die ze naar ons toesturen.

Waarom dat zo goed werkt? Omdat jouw klanten andere potentiële klanten van jou kent. In ons geval zijn dat ondernemers, en die spreken regelmatig met andere ondernemers. In dit voorbeeld heeft ondernemer X een website door ons laten maken en die spreekt met ondernemer Y. Ondernemer Y geeft aan dat die een nieuwe website nodig heeft, ondernemer X verteld maar al te graag over zijn positieve ervaring met ons en verdiend ook nog eens geld als ondernemer Y klant wordt. Zo verdiend onze ondernemer X er wat aan, maar weet ondernemer Y ook dat ze bij een goede partij terechtkomen. Want ondernemer X dient als social proof.