Alles wat je moet weten over Marketing Automation
Waarschijnlijk heb je wel eens van de term marketing automation gehoord. Dit is het buzzword van nu in de wereld van business en marketing. Maar wat is het precies en wat kan het voor jouw bedrijf betekenen?
In de afgelopen jaren is er veel veranderd aan de manier waarop bedrijven en ondernemers marketing aanpakken. Niet alleen zien we een gigantische shift naar nieuwe vormen van online marketing, ook zien we dat het gedrag van klanten razendsnel veranderd.
Het online aanbod van producten en services was nog nooit zo groot als vandaag de dag. Daarom is het ontzettend belangrijk dat jij weet waar de kansen liggen om jouw bedrijf te laten groeien. Er zijn verschillende strategieën en methodes om dit aan te pakken.
Wij van Sparketing zijn als geen ander thuis in de wereld van online marketing. Als marketing automation bureau weten wij wat hier allemaal bij komt kijken. Daarom gaan we in dit artikel dieper in op wat marketing automation is, en hoe wij als hier als specialist naar kijken.
Wat is de betekenis van marketing automation?
Marketing automation is de slimme manier om klantendata aan de hand van triggers in kaart te brengen, om dit vervolgens toe te passen in geautomatiseerde en persoonlijke marketing acties.
Door dit effectief aan te pakken is het mogelijk om:
- Bestaande klanten vast te houden.
- Nieuwe leads binnen te halen.
- Deze leads om te zetten tot nieuwe klanten.
Er zijn tegenwoordig verschillende tools beschikbaar om marketing automation grondig aan te pakken. Toch zijn er maar weinig bedrijven die hier het maximale uit kunnen halen.
Hoe werkt marketing automation precies?
Er is niet één enkele manier waarop marketing automation werkt. Het is een compleet proces met verschillende methodes die leiden tot dezelfde resultaten: meer klanten en klanten langer vasthouden. Om te snappen hoe dit precies werkt moeten we eerst wat achtergrond schetsen.
In de begintijden van online marketing hadden we een maillijst. We schreven een algemeen mailtje of nieuwsbrief om geabonneerden te informeren en hopelijk aan te zetten tot actie. Een prima manier van marketing, maar het blijft in één richting zenden zonder daadwerkelijk wijzer te worden van je marketing aanpak.
Met marketing automation is het mogelijk om dit soort email marketing en nog heel veel meer onderdelen te automatiseren, data eruit te halen, en een marketingplan te finetunen voor maximaal rendement. Zoals eerder vernoemd, doen we dit aan de hand van zogenoemde ‘triggers’.
Wat is precies een trigger?
Een trigger in marketing automation is een algemene term voor meetbare acties die men als punt van actie kunnen gebruiken. Dit zijn bijvoorbeeld:
- Iemand die zich inschrijft voor een emaillijst is een trigger,
- Iemand die klikt op een link van een nieuwsbrief is een trigger.
- Iemand die zich uit wil schrijven voor een nieuwsbrief is een trigger.
- Iemand die een specifieke pagina van jouw website bezoekt.
- En ga zo maar door.
Deze punten zijn individueel niet heel nuttig, maar met de juiste marketing automation software wordt het mogelijk om hele effectieve profielen te schetsen. Hierdoor kun je in grote getallen in kaart brengen of een persoon interessant is om over te halen als potentiële klant of juist niet. Op die manier besteed je alleen tijd en geld aan de leads en klanten die het waard zijn. Sommige software richt zich specifiek op mailings, terwijl anderen een breder net kunnen werpen zoals het geval is bij veel marketing tools, en in zekere mate ook CRM tools.
Wat is het verschil tussen marketing automation en CRM?
Heel veel mensen halen de betekenis van marketing automation door elkaar met CRM tools. Alhoewel deze twee in eerste instantie op elkaar kunnen lijken zit er een duidelijk verschil in;
Marketing automation richt zich primair op het herkennen en binnenhalen van leads, terwijl CRM software zich richt op converteren van deze leads naar daadwerkelijke sales en klanten. Een marketing automation specialist is dus niet specifiek bezig met het omzetten van leads naar sales, maar richt zich juist op het filteren, funnelen en herkennen van bestaande en nieuwe leads.
Zo speel je in op je klanten
Naast directe sales is data over je klanten hetgeen waar je naar moet streven. Niet voor geniepige toepassingen, maar om een plan op te kunnen stellen om door te groeien. Een goede vergelijking is te trekken naar online advertenties inkopen. Voorheen konden we alleen ‘domme advertenties’ gebruiken op radio of TV. Hierin was het heel moeilijk om een specifieke demografie te targeten.
Met de komst van online advertenties via Google, Facebook en andere platformen is het mogelijk om heel gericht een demografie te kiezen en zelfs meerdere marketing campagnes tegelijkertijd te draaien gericht op verschillende doelgroepen.
Ditzelfde geldt voor slimmere marketing automation. Waar je voorheen alleen wist ‘deze persoon wil mijn nieuwsbrief krijgen’ kun je nu door middel van marketing automation heel gericht herkennen welke leads hot zijn en welke je moet nurturen. Daarnaast is het natuurlijk ook een uitermate geschikte manier om nieuwe leads binnen te halen.
Wat kost marketing automation?
Er is niet één universeel marketing automation programma maar er zijn heel veel verschillende systemen die net wat anders werken. Dusdoende is er geen vaste prijs voor marketing automation, maar is dit afhankelijk meerdere factoren. Denk hierbij voornamelijk aan:
- Het specifieke programma dat je gebruikt.
- De grootte van de marketingacties die je onderneemt.
Verschillende marketing automation programma’s
Ieder marketing automation bureau heeft zo zijn eigen programma’s die het gebruikt. Dit hangt af van de exacte doelen die ze voor ogen hebben, maar ook de ervaring van marketing automation specialisten met bepaalde software. Het beste programma is het programma waar jij zelf het meeste mee kunt doen.
Maar let wel op: het ene systeem kan een stuk duurder zijn dan het andere. Let dus vooral op welke functionaliteiten je gaat gebruiken en betaal niet te veel. Het is natuurlijk ook mogelijk om een marketing automation bureau in te schakelen voor deze taken.
Size matters – kosten schalen naar grootte
Heel veel software pakketten schalen in kosten aan de hand van de grootte je aanpak. Zo kan het zijn dat je betaalt voor het aantal contacten die je in de database wilt zetten. Dit begint vaak met een paar honderd euro, maar kan al snel opladen naar duizend euro per maand.