Een website traject, hoe gaat dat precies?
We krijgen van opdrachtgevers vaak de vraag wat er nou allemaal komt kijken bij het bouwen van een nieuwe website. Veel bedrijven willen op dit moment een nieuwe website laten maken of zitten midden in de ontwikkeling ervan. Ondanks de hulp van een webdeveloper lopen deze trajecten vaak in de soep. Er wordt namelijk voortdurend onderschat wat allemaal komt kijken bij het opzetten van een nieuwe website. Daarom lichten we in dit artikel graag toe wat de stappen zijn voor het maken van een nieuwe website.
Een goed begin is het halve werk
Voorbereiding is key: je wilt natuurlijk niet halverwege stoppen of helemaal opnieuw moeten beginnen. Daarom is het belangrijk om eerst jezelf een aantal vragen te stellen:
Wie is je doelgroep?
Wat wil jouw doelgroep bereiken, en wat zijn hun drijfveren? Weet je bijvoorbeeld hoe oude je doelgroep gemiddeld is en waar zij zich begeven op het internet?
Wat is je boodschap?
Welke dienst of welk product biedt je aan, kan dit je potentiële klant ergens bij helpen? Bepaal goed wat je wilt vertellen of laten zien. Welke pagina’s denk je hiervoor nodig te hebben?
Wat is je doel?
Het is van belang je ambities scherp te hebben, wat zijn je plannen? Wil je een product verkopen of bied je jouw diensten aan? Wat moet de bezoeker van je website over jouw bedrijf weten?
De antwoorden op deze vragen heb je nodig om de rest van je stappenplan te vormen. Het heeft namelijk grote invloed op de indeling en het design van je website.
Aan de slag met wireframes
Welke pagina’s denk je nodig te hebben en hoe kom je van de ene pagina naar de andere? De gehele structuur van de website ga je nu bepalen. Vaak heb je naast je homepage ook andere pagina’s. Deze pagina’s benoem je in het Menu en soms in de Footer, zo creëer je een structuur. Het is belangrijk hier herkenbare termen te gebruiken zodat de bezoekers weten wat ze kunnen verwachten wanneer ze erop klikken.
Je wilt zorgen dat je bezoekers gemakkelijk kunnen navigeren op de website en snel op de juiste pagina terecht komen. Wanner dit op de juiste manier gedaan wordt leid je je bezoeker als ware, dat kan bijvoorbeeld zijn in de richting van een verkoop of de aanvraag van een formulier.
Om deze opbouw en structuur in je website te weergeven gebruiken sommige partijen een wireframe. Je kunt dit zien als het skelet van je website, vaak ziet het eruit als een soort bouwplan of stamboom. Het wireframe laat visueel zien welke pagina’s naar elkaar verwijzen. Om dit wireframe heen komt het design van je website: de invulling van de pagina’s.
Het design van je website omvat veel onderdelen. De lay-out van je pagina’s wordt ook bepaald door wat erop moet komen, veel tekst, of afbeeldingen, knoppen? Naast de lay-out bestaat design ook uit de details die samen een uitstraling bepalen: Je huisstijl. Dit omvat je logo, kleurgebruik, lettertypen en afbeeldingen. Je beeldgebruik bepaald grotendeels wat je wilt uitstralen. Lay-out is daarin ook veel bepalend, ze werken samen.
Zorg dat je het design goed klaar hebt en bespreekt voordat de gehele website wordt gebouwd: hiermee bespaar je veel tijd en hoeft niet álles overnieuw later in het verhaal. Gebruikservaring staat voorop: ga altijd voor een duidelijke website die zo snel mogelijk laadt!

Tijd om de website te bouwen
Meeste partijen besteden het bouwen van de website uit aan webdeveloper. Daarnaast is het belangrijk om te besluiten waar je de website wilt gaan hosten. Er is daarnaast ook veel keuze in technische platformen om de website op te bouwen. Het meest gebruikelijke en makkelijkste platform is WordPress, deze komen we dan ook vaak tegen. Maar daarnaast heb je bijvoorbeeld ook Wix, Magento, Drupal en nog velen anderen. De keuze van zo’n platform hangt af van je doelen en gewilde functionaliteiten. Budget speelt ook een rol hierin. Wij kiezen er vrijwel altijd voor om te werken met WordPress.
Bij het bouwen van de website komt veel technische kennis aan bod. Uitvoerend? Het is nog een hele klus om de website goed te laten functioneren: Je wilt dat de website werkt op alle browsers en verschillende apparaten (behalve dan de broodrooster). De website moet voor zowel mobiel gebruik als op je desktop functioneren, en daarnaast werken we ook nog aan de integratie met externe systemen.
Alle content inladen
Wanneer de website staat kan het meest onderschatte deel van het proces beginnen: het inladen van alle content. Onder content verstaan we: teksten, afbeeldingen, en steeds vaker ook video’s en infographics. De hoeveelheid werk dat het kost om dit allemaal te plaatsen kan flink tegenvallen. De content moet juist gemaakt worden zodat het in het format van d website past, je wilt dat alles mooi passend is. Daarom zorg je ook dat de afbeeldingen klein genoeg zijn en niet je hele website vertragen.
Nu is het natuurlijk de vraag of je deze content al hebt of specifiek voor de website laat maken. Zorg dat je op tijd teksten en afbeeldingen kunt aanleveren, of bespreek het met de partij die deze maakt; zonder de content kun je de website niet afmaken. Ben je goed voorbereid, dan kan de content direct in het proces van het bouwen worden meegenomen.
SEO kneepjes implementeren
Je potentiële klanten zoeken op dit moment in google naar diensten of producten. Waarom zou je geen gebruik maken van deze informatie? Doormiddel van een onderzoek weet je hoe en welke zoekwoorden toe te passen in de teksten van je website. We noemen dit zoekmachine optimalisatie: SEO. SEO staat voor search engine optimization: gebruikmaken van woorden en uitdrukkingen die vaak gezocht worden om meer bezoekers aan te trekken.
Waar zoekt jouw doelgroep naar en welke termen gebruiken ze hierbij? Wanneer je dit weet kun je deze keywords toepassen in je teksten op je website. Jij kan je bezoekers vervolgens een oplossing bieden voor de problemen waarnaar ze zoeken op google.
Wanneer je je website opnieuw maakt moet je goed op de URL’s letten van je oude website. Zorg dat google naar de juiste pagina’s blijft verwijzen, vanuit de oude naar nieuwe website. Hier kan een SEO-specialist of webdeveloper je goed bij helpen.
Meten, meten en nog eens meten
Je doelen zijn er om te behalen, dus wil je uiteraard weten of en wanneer je deze behaalt. Je wil ook weten wanneer je dit niet doet. Daarom gaan we deze doelen meten, en is het de bedoeling dat je jouw doelen dus ook meetbaar maakt. Hoeveel bezoekers wil je deze maand op je website?
Voor het meten wordt Google Analytics het meeste gebruikt. Het programma meet veel uit zichzelf: voornamelijk cijfers, maar geen doelen. Je moet deze daarom specifiek uit Google Anylitics vragen. Dit kan een nogal technisch klusje zijn, daarom kan hulp van een specialist vragen hierbij geen kwaad.
Conversies binnenhalen met online marketing
Je website staat online en alles werkt naar behoren. Je hebt de SEO-toepassingen gedaan en krijgt organisch verkeer binnen. In Google Analytics lees je uit of je doelen hebt behaald. Helaas gaat niet alles gaat altijd vanzelf, het kan vaak ook even duren voordat je al je doelen bereikt, dat is volledig normaal.
Daarom kun je nu nog verder werken aan de optimalisatie. We raden je bijvoorbeeld aan om een marketingstrategie op te zetten. Hierbij is het natuurlijk weer belangrijk om een doel te stellen en je doelgroep te definiëren. Digitale marketing pas je toe door bijvoorbeeld te adverteren op plekken waar je doelgroep zich begeeft: Google, Facebook, LinkedIn of Pinterest. Welke vorm van actieve promotie is voor jouw bedrijf van toepassing? Het mag allemaal om je investering in je nieuwe website terug te verdienen.