Hoe overtuig je een website bezoeker?

Een websitebezoeker overtuigen is een hele uitdaging. Misschien valt jouw algehele omzet niet tegen, maar hoe zorg je er voor dat die individuele bezoekers overgehaald worden tot actie? Dit is een vraagstuk dat al sinds het begin van het internet bevraagd wordt. Toch is er in de laatste paar jaren veel veranderd.

Wil jij meer website bezoekers converteren? Dan kunnen wij je helpen! Wij weten als geen ander hoe online marketing werkt en bovenal hoe je een websitebezoeker moet overtuigen. In dit artikel vertellen we je in 5 stappen hoe je jouw conversion rate kan verbeteren.

Stap 1: Vind het juiste type bezoeker

Het klinkt misschien als de omgekeerde wereld, maar website bezoekers converteren begint bij het vinden van de juiste zoekers. In het begin van het internet was dit niet zo belangrijk, maar tegenwoordig zijn er duizenden webshops en websites die services bieden. Hierdoor heeft eigenlijk ieder niche al keuze uit verschillende sites. Het is daarom belangrijker dan ooit om vast te stellen voor welke websitebezoeker jouw site bedoeld is.

Bepaal je markt

Of je nu een algemeen klusbedrijf hebt of een niche speciaalzaak, weet welk type markt je betreedt. Met tools zoals Google Search Console, SEMRush, maar ook Social Insights van bijvoorbeeld Facebook kun je inzicht krijgen in wie interesse heeft in jouw website. Op die manier kun je jouw site vormgeven en inrichten naar de wensen van jouw doelgroepen.

Indexeer je doelgroepen

Het komt bijna niet voor dat een site interessant is voor slechts één doelgroep. Gelukkig maar, want dat betekent dat jouw site vanuit meerdere plekken traffic binnen kan halen. Zet op papier welke doelgroepen belangrijk zijn voor jouw site en gebruik dit als leidraad wanneer je website bezoekers wilt converteren.

Stap 2: SEO is de fundatie van iedere site

Alhoewel het niet primair bedoeld is om leads te converteren vergeten veel website eigenaren om adequaat in SEO te investeren. Een website die niet gevonden wordt zal ook niet verkopen. Nu is er echter een belangrijke reden om aan SEO te werken: Met goede zoekmachine optimalisatie kun je jouw doelgroepen beter bereiken. Dit zorgt er vervolgens voor dat een websitebezoeker overtuigen een stuk makkelijker wordt. Immers, je hebt de juiste lead al binnengehaald. Goede SEO kan niet in één artikel worden samengevat, maar we noemen toch even drie core-elementen:

Sterke on-site teksten

SEO teksten zijn de bread and butter van je SEO fundatie. Met gedegen keyword onderzoek en zoekmachine vriendelijke teksten kunnen Google, Bing en andere zoekmachines jouw site beter indexeren.

Technisch uitstekende site

On-site SEO gaat verder dan alleen teksten. Er zijn honderden factoren die in grote en kleine mate bijdragen aan de rankings van een site. Denk hierbij aan user-retention, bounce rate maar bovenal: pagespeed. Een website die soepel en snel laadt is aantrekkelijker voor Google dan één die dit niet doet. Vooral de laatste tijd wordt dit een steeds belangrijkere factor. Je kunt dit controleren met Pagespeed Insights.

Vergeet de off-site SEO niet

Niet alleen wat er op jouw site gebeurd is belangrijk, maar ook wat er buiten gebeurd. Zo spelen backlinks een belangrijke rol in het ranken van sites in de SERP. Linkbuilding door middel van outreach, kwalitatieve blogartikelen en andere methodes is uitermate effectief voor off-site SEO.

Stap 3: Websitebezoekers converteren doe je met content

Jouw website is niet alleen het uithangbord van je bedrijf, het is ook dé plek waar mensen naartoe gaan om informatie over jouw product of service op te doen. Goede content staat dan ook centraal als je websitebezoekers converteren wilt.

SEO en inhoud moeten in balans zijn

We zien maar al te vaak dat websiteteksten doorslaan in hun keyword gebruik in de hoop om meer traffic binnen te halen. Niet alleen leest dit vaak heel slecht, het werkt ook nog eens averechts voor je rankings.

Google kan namelijk ‘spammende’ sites een penalty in de rankings geven als ze vermoeden dat je extreem veel keywords gebruikt. Maar de belangrijkste reden is: websitebezoekers vinden het simpelweg niet fijn lezen.

Stel jouw bezoekers Googlen op ‘dames laarzen kopen’, en jouw site heeft als landingspage hiervoor een 1000 woorden tekst met alleen al in de eerste alinea 5x dit long tail keyword. Dit leest niet fijn en hierdoor zullen veel bezoekers bouncen -> wegklikken/de site verlaten?. Vind daarom een balans in je algehele SEO aanpak en de daadwerkelijke inhoud van je site. Dit zal uiteindelijk voor de beste resultaten zorgen.

Schrijf wat je bezoekers willen weten

Wat goede content voor een site is ligt erg aan het onderwerp. Een plaatselijke visboer heeft een heel ander type traffic dan een online modewinkel. Toch is er één regel die voor beiden belangrijk is: Schrijf wat je bezoekers willen weten.

Stel jij bent een klant die op jouw site iets zoekt. Wat zou jij als klant willen weten. Stel deze vraag aan jezelf, jouw collega’s en aan experts. Verkoop je gaming computers, dan zijn bezoekers waarschijnlijk op zoek naar exacte specificaties en prestaties van jouw producten.

Heb je een aannemersbedrijf, dan willen zoekers vaak weten hoe lang een klus duurt, wat het ongeveer kost en hoe je de klus aan gaat pakken.

Er is een strategie hiervoor die ontzettend goed werkt. Kijk naar je concurrenten die het goed doen en schrijf eenzelfde content, maar dan 3x beter. Op die manier bied je een meerwaarde en is het eenvoudiger om websitebezoekers te converteren.

Stap 4: Houdt klanten koste wat het kost vast

Je hebt klanten binnengehaald, wat nu? De volgende stap is je klanten vast te houden. Tevreden klanten zullen niet alleen snel weer bij je terugkomen, ze zullen vrienden en familie ook vertellen over jou. Als je geluk hebt laten ze zelfs goede reviews achter op je Google My Business en andere reviewplatformen.

Pas marketing automation en CRM toe

Door slim gebruik te maken van je klantendata kun je heel gericht je huidige klanten filteren en benaderen met nieuwe acties, updates en ander nieuws. Op onze blog lees je hier meer over!

Engage met je klanten om nieuwe leads te genereren

Om je echt te onderscheiden van je concurrenten is unieke content een must. Maar let wel op: doe dit wel gericht op je doelgroep. Heb je een hip modemerk, engage dan met je klanten op social media zoals Instagram. Heb je een klusbedrijf, schrijf dan handige blogs waar jouw lezers leren hoe ze kleine klusjes zelf kunnen doen.

Stap 5: De beste strategie is een flexibele strategie

Je hebt nu een goed idee gekregen hoe een websitebezoeker overtuigen werkt. Het is een heel proces waar je van begin tot einde mee bezig bent. Als laatste tip in stap 5 willen we je nog één ding meegeven: de beste strategie is een flexibele strategie.

Veel sites komen erachter dat hun doelgroepen toch niet helemaal overeen komen met hun initiële verwachtingen. Misschien is jouw speelgoedwinkel niet zo populair onder ouders, maar blijkt jouw site intens populair onder grootouders. Dit betekent dat jouw site zijn niche heeft gevonden: speelgoed verkopen aan grootouders. Je kunt vervolgens jouw content en marketingstrategie hierop aanpassen.

Track je acties en verzamel je eigen data

Vooral in de eerste jaren van een website zul je veel verschillende dingen proberen. Nieuwsbrieven, kortingsacties, giveaways, SEO campagnes, advertenties en meer. Wat van belang is, is dat je bijhoudt wat werkt en wat niet. Op die manier weet je ook in de toekomst waar je kansen liggen, en kun je jouw groei door de jaren heen tracken. Was die Kerstactie effectief? Wat is de prognose qua omzetgroei van jouw advertentie budget? Met jouw eigen data op (digitaal) papier kun je inschattingen en verwachtingen maken, en zo dus slimmer te werk gaan.

Voer A/B testen uit

Van Social Media advertenties tot nieuwsbrieven, A/B testen is tegenwoordig overal mogelijk. Door een actie op 2 manieren gelijktijdig uit te voeren kun je meten welke manier het beste een websitebezoeker zal overtuigen.