Marketing met creativiteit werkt veel beter

In de digitale marketingwereld ontkom je niet aan creativiteit. Helaas worden er ook vaak andere prioriteiten gesteld dan het gebruik van creativiteit. Maar het is en blijft een belangrijke factor om je mee te onderscheiden. Veel bedrijven hebben simpelweg niet de juiste kennis of data om creativiteit goed toe te kunnen passen. Of ze zijn zich er niet van bewust welke rol creativiteit kan spelen omdat ze geen goede voorbeelden hebben van creatieve campagnes. Daarom laten wij je graag zien dat je creativiteit niet mag vergeten als belangrijk onderdeel van je marketingstrategie, en op welke manier creativiteit in te zetten.

Je vraagt je nu natuurlijk af: wat is creativiteit? We hebben allemaal wel een vaag idee, maar de precieze definitie blijft lastig te bepalen. De meningen zijn ook sterk verdeeld over de betekenis van creativiteit. Neem nu Plato en Socrates; Zij dachten dat creativiteit een talent was dat je door god uitgereikt krijgt. Aristoteles dacht daarentegen dat creativiteit nauw verband hield met temperament. Het komt erop neer dat creativiteit staat voor het bedenken van iets wat er eerst niet was. Ook wel: het gebruikmaken van kennis op een nieuwe manier.

De comeback van creativiteit

Bij veel vormen van marketing raakt creativiteit een beetje achterop, zij focussen alleen maar op de cijfertjes. Steeds maar meer, meer, meer, maar waar blijft de kwaliteit en onderscheiding? En dit juist terwijl je doelgroep meer aandacht heeft voor creatieve en uitgedachte marketing. Gelukkig zijn er ook veel signalen te zien dat creativiteit een comeback maakt!

In de wereld van digitale marketing wordt al steeds meer op branding en creativiteit ingezet. Bedrijven die dit doen bereiden zich voor op de toekomst van online marketing. Zij onderscheiden zich nu al van de concurrent, nog voordat deze er weet van heeft. Sinds de pandemie is er tijd om opnieuw in te zetten op je marketing, dus waarom zou je niet ook hierin creativiteit opzoeken? Nu is hét moment om op actualiteiten in te spelen en humor in te zetten.

Creatieve reclame van Pepsi

Draagt creativiteit bij aan de groei van je bedrijf?

Het antwoord is eenvoudig: natuurlijk! Des te meer impact je advertentie maakt, des te meer je klant jou en je boodschap onthoudt. Goede advertenties blijven nou eenmaal hangen, en vergis je niet: Bijna de helft van dit succes komt door gebruik te maken van creatieve aspecten. Wanneer je campagne sterk aanslaat kan deze wel 16 keer meer winstgevend zijn. Dit blijkt uit onderzoek van LinkedIn’s B2B Institute en System1.

Weinig creatieve advertenties volgens onderzoek

In ditzelfde onderzoek wordt onderzocht hoeveel procent van geanalyseerde advertenties tussen de één en vijf sterren scoren. (?) Ze nemen hierin meer dan 40.000 advertenties onder de loop. Van deze advertenties behaalde maar 0,1 procent de vijf sterren. Er wordt benoemd dat bedrijven die hun ‘share of voice’ plaatsen boven hun ‘share of market’, veel harder groeien, en de merken die het andersom doen krimpen. Dat wil zeggen dat creativiteit een enorme impact heeft op je gehele bedrijfsvoering.

Maar wat is er dan nodig om zo’n succes te behalen? Het antwoord is wederom vrij simpel: Creatieve en succesvolle advertenties. Deze blijken in het onderzoek te verdelen onder vijf categorieën:

Muziekmateriaal

Muziek spreekt tot de verbeelding, en speelt in op je belevingswereld.

Emotie

Spreek tot het hart en maakt de consument meer betrokken.

Verhaallijn

Wanneer je het verhaal goed verteld kun je je doel bereiken.

Personages

Consumenten willen iemand om aan te moedigen.

Soepel adverteren

Gebruikmaken van terugkerende personages of logo’s: dit geeft weer merkherkenning.

Creativiteit blijft een krachtig wapen

Men ziet gemiddeld zo’n 400 tot 10.000 advertenties op een dag. Daaruit kun je opmaken dat je enorme moeite moet doen om op te vallen. Creativiteit is hierin een cruciaal aspect. Door gebruik van creativiteit kun je snel zijn en inspelen op de markt, daarnaast is het ook altijd goed om te laten zien dat je problemen voor je klanten kunt oplossen. Wanneer je advertentie een bewustmaker is, zet het dingen in beweging. Een bewustmakende campagne maakt gebruik van hoop of verontwaardiging en vormt zo een effectief en krachtig wapen.

Neem nu bijvoorbeeld de Albert Heijn: zij gebruiken al jaren het personage Henk van Dalen, gespeeld door Harry Piekema. Deze Harry blijft steeds voorkomen, dat maakt het voor de kijker soepel en gemakkelijk te volgen. Steeds hetzelfde uitgangspunt gebruiken klinkt misschien saai maar is in werkelijkheid enorm effectief.

Harry Piekema als Henk van Dalen

Vermijd zesjescultuur

De meeste marketeers beschikken deze dagen over dezelfde vaardigheden en kennis, die voor iedereen online op te doen is. Maar waar we ons tegenwoordig mee zullen moeten onderscheiden is creativiteit. Creativiteit is zelfs bewezen beter dan een technische voorsprong.

Doe geen half werk, of wat je denkt dat ‘moet’. Het is onze grootste aanrader om dieper in te gaan op je doelstelling. Er is zo ontzettend veel uit marketing te halen, en op creatief vlak toe te voegen aan je campagnes.